GOLFKLUBBOR

Man utövar sporten golf med olika typer av klubbor med olika slag. Man indelar dem vanligtvis under tre kategorier; träklubbor, järnklubbor och putter. Man får under tävlingsmässiga sammanhang inte medta fler än 14 stycken klubbor, vilka oftast transporteras i en väska kallad golfbag, som antingen kan bäras eller dras fram på en mindre vagn. I samband med professionella tävlingar bärs bagen av en anställd bärare kallad caddie.

Hur fungerar klubban?

Vardera klubba består av ett skaft och ett huvud. Antingen består det rörformade skaftet av stål eller av kolfiber, vilket är grafit och är ungefär 10-15 mm i diameter. Själva klubbhuvudet sitter i skaftets ena ände, vilket alltså är den del som avser att träffa bollen med. I den andra delen av skaftet befinner sig greppet av läder eller av gummi för att ge spelaren så bra kontroll över klubban som möjligt. Längden på klubborna varierar. De brukar ligga mellan cirka 90 cm upp till 115 cm. Själva klubbhuvudet är tillverkat på så sätt att framsidan av det har en lutning i förhållande till klubbans undre, plana yta, och denna vinkel kallas loft. Detta är en av de faktorer som ger bollen dess skruv och även höjd, vid ett slag.

 Materialet på skaftet är givetvis till för att spelaren ska ha ett bra grepp om klubban och samtliga slag av material är tillåtna så länge de inte formas efter spelarens händer. De vanligaste sätten att greppa klubban, individuella varianter är vanligt för alla klubbor men puttergrepp är den typ av grepp som skiljer sig mest spelare emellan. Järn- och träklubbors vanligaste grepp kallas overlapping/Vardongreppet, och utvecklades av golfspelaren Harry Vardon och går ut på att ena handens lillfinger överlappar den andra handens pekfinger. Interlocking är ett grepp där ena handens pekfinger och den andra handens lillfinger korsar varandra och det tredje greppet som kallas baseballgrepp går ut på att spelaren håller klubban likt ett basebollträ.